• Facebook: home.php#!/pages/ATEKO-Alecop/264740270320
  • Twitter: ATEKOAlecop
  • YouTube: user/AtekoAlecop
  • Flickr: photos/atekoalecop/
Noticia
  • USO DE COOKIES - Utilizamos cookies para hacer que tu experiencia en nuestra web sea la mejor posible. Por otro lado, son necesarias para acceder a la zona privada con nombre de usuario y contraseña, lo que significa que para entrar en tu zona de ATEKO debes aceptar el uso de cookies. Para ello, haz clic en [Aceptar].

    Ver avisos legales

   
 
Noticias generales
BASQUE CULINARI CENTERREKO BIGARREN PROMOZIOKO EHUN IKASLE BERRIEK KLASEAK HASI DITUZTE GAUR Imprimir E-mail

Estatuko lehenengo Gastronomia Zientzien Fakultateak 2011ko irailean ekin zion ibilbideari eta Ikaslegoaren % 25 atzerritarra da: Kanada, China, Brasil, Belgika, Italia, Mexiko eta Kolonbia... herrialdekoak


Suak prest daude. Mondragon Unibertsitatea–Basque Culinary Centerren Gastronomia eta Sukaldaritza Arteetako Gradua egingo duten bigarren promozioko 100 ikasle berriek klaseak hasi dituzte gaur. Mundu osoko 337 lagunek izena eman badute ere, Basque Culinary Centerrek jada 100 ikasle hautatu ditu uda honetan, 2012-2013 ikasturtean Gastronomia eta Sukaldaritza Arteetako ikasketak egiteko ikasturte honetan. Horiek Espainiako unibertsitate-sukaldarien bigarren promozioa osatuko dute.

Lehen promozioa 70 ikaslerekin amaitu ondoren, Mondragon Unibertsitatea–Basque Culinary Centerren Gastronomia Zientzien Fakultateak plaza kopurua handitu egin du, 100 ikasleri aukera emateko. Ikasleak 337 izangairen artetik hautatu ditu, ingelesezko probetan oinarritutako prozesu zorrotz baten ondoren.

Zerrendari begiratu bat emanez gero, argi eta garbi ikusten da Graduak interes handia sortu duela mugen barruan eta kanpoan. 337 izen-emate horietatik 271 Espainiako Autonomia Erkidegoetakoak ziren eta gainerako 66ak atzerriko herrialdeetakoak. Hautatutako 95en artean, 26 Hego Euskal Herrikoak dira. Hona hemen banaketa: 15 ikasle Gipuzkoakoak, 5 Bizkaikoak, 2 Arabakoak eta 5 Nafarroakoak. Beste 49 ikasle Espainiako beste erkidego batzuetakoak dira. Horien artean erkidego hauetako gazteen presentzia nabarmendu behar da: Kataluniakoak (10), Andaluziakoak (7), Valentziakoak (6), Madrilekoak (5), Kanarietakoak (5) eta Aragoikoak (5). Era berean, Gaztela eta Leongoak, Galiziakoak, Murtziakoak, Kantabriakoak, Asturiasekoak, Gaztela- Mantxakoak, Errioxakoak eta Balearretakoak ere badira.

Dena den, bigarren promozioko ikasleen nazionalitatea, jaioterria, kontuan hartzen badugu, eta ez non bizi diren, % 25 (lautik bat) atzerritarra dela ikusiko dugu. Beraz, Basque Culinary Centerrek 14 herrialdetako ikasleak izango ditu. Aukera bikaina izango da, ikasgela Babel dorre bihurtuta, ikasleek elkarrengandik ikasteko, hau da, herrialde ezberdinetako sukaldaritza-kultura berenganatzeko: Argentina, Belgika, Brasil, Kanada, Txina, Kolonbia, Hungaria, Italia, Mexiko, Peru, Dominikar Errepublika, Errumania, Uruguay eta Venezuela eta, nola ez, Espainiako Autonomia Erkidegoetako gastronomia-tradizioa ezagutzeko.

590 (id: 1860626)

Gradua

Mondragon Unibertsitatea-Basque Culinary Centerren Grastronomia Zientzien Fakultatearen Gastronomia eta Sukaldaritza Arteen Graduak hutsune handia beteko du gastronomiaren eta goi-sukaldaritzaren sektorean, lau urteko titulazio ofizial baten bitartez. Gradua unibertsitate-sarbidea duten gazteei dago zuzenduta batez ere, eta Goi Irakaskuntzako Europar Espaziora dago egokituta.

Tituluak profil profesional kalifikatuak sortzeko beharrari erantzuten dio, baina, era berean, lanbidearen egungo erronkak hartzen ditu kontuan, ikaskuntzari ikuspegi zientifikoa eta teknikoa emanez, betiere diziplinarteko ezagutzen inguruan. Lau ezagutza-arlo handitan oinarrituko da: sukaldeko eta jangelako sommeliertza-teknikak, negozioaren kudeaketa, zientzia eta teknologia, eta kultura eta artea, eta gaztelaniaz eta ingelesez emango da.

Lehen urtean, ikasleek prestakuntza trinkoa jasoko dute goizez eta arratsaldez, ikasketa teorikoak eta praktikoak tartekatuz. Gainera, zuzenean sukaldaritzari lotutako arloak ez ezik, beste hainbat arlotako irakaskuntza ere jaso dute (biologia, estatistika, informatika, etab.), sukaldaritzan balio anitzeko profesionalak izan daitezen. Ikasleek okintza, gozogintza, sukaldaritza, azterketa sentsoriala, biologia, aurrez prestatuak, enpresa eta abar ere ikasiko dute tailerren bidez. Graduak lau ezagutza-eremu handi hartzen ditu: sukaldeko eta jangelako sommeliertza-teknikak, negozioaren kudeaketa, zientzia eta teknologia, eta kultura eta artea, eta gaztelaniaz eta ingelesez emango da. Profesionalak prestatzea du helburu, sukaldaritzako enpresak diseinatu, inplementatu eta gainbegiratzeko, bai eta sukaldaritza-prozesuak eta goi-mailako gastronomia-zerbitzuak ere: jatetxeak eta elikaduraren eta gastronomiaren sektoreko enpresak.

 
SE PRESENTARÁN NUEVE EXPERIENCIAS DE EMPRENDIMIENTO EN EL MARCO DE LA SESIÓN DREAMWORKS DE SEPTIEMBRE Imprimir E-mail

La nueva visión de MONDRAGON ha puesto en evidencia la necesidad de llevar a cabo un proceso de transformación de las bases económicas de la Corporación, con el propósito de adaptarlas a los retos competitivos de la economía de futuro. Esta transformación considera, entre otras estrategias, el fomento de nuevas iniciativas empresariales en sectores de actividad que presenten un elevado potencial de desarrollo futuro

En esta tarea es de vital importancia el aprender de la experiencia emprendedora desarrollada en el último período en el seno de la Corporación MONDRAGON, y sustraer enseñanzas con el propósito de incrementar la fiabilidad de los procesos de emprendimiento, así como definir estrategias para potenciar el emprendimiento en el seno de nuestras cooperativas.

Se presentarán nueve experiencias de emprendimiento en el marco de la sesión Dreamworks de septiembre

Éste será el propósito de la sesión monográfica de Dreamworks sobre experiencias emprendedoras, cuyo público objetivo son todas aquellas personas implicadas en iniciativas de emprendimiento en la Corporación en sus diversas modalidades.

El formato de esta sesión monográfica será el siguiente: Presentación de experiencias sobre el emprendimiento de nuevos negocios en MONDRAGON, a cargo de sus protagonistas: Sonia Ortubai (Abantail), Iñaki Roa (GSR), Antxon Lz. Usoz(Experiencias emprendedoras en DanobatGroup), Joseba Sagastigordia (Proiek), Juan Izeta (MLS/ESLITE), Javier Lara (Ekisun), Daniel de los Toyos (Isoleika), Juan Larrañaga (Gerodan) y José Mª Usatorre (Biobide).

El 27 de septiembre en Otalora

Esta nueva sesión monográfica Dreamworks se llevará a cabo en el Palacio de Otalora de Aretxabaleta, el día 27 de septiembre de 2012, a partir de las 9 de la mañana, y durante toda la jornada. Para participar en dicha sesión es preciso inscribirse, bien sea llamando al teléfono (943082215) o enviando un mensaje a la siguiente dirección de correo electrónico ( Esta dirección electrónica esta protegida contra spam bots. Necesita activar JavaScript para visualizarla ).

 
IK4-IKERLANEK GIDATZEN DU ENERGIA-KONTSUMOA GUTXITZEKO PROIEKTU EUROPAR BAT Imprimir E-mail

MultiPARTES deitzen da egitasmoa. Kooperatiba arrasatearrarekin batera Alemania, Grezia, Holanda, Norvegia, Erresuma Batua eta Espainiako beste aditu batzuek parte hartzen dihardute

500.IK4-Ikerlan.IKERLAN (id: 7804630)


IK4-Ikerlan kooperatibak jakitera eman duen bezala, hainbat aditu europar Bilbon elkartu dira, hain zuzen, proiektuak aurrera egin dezan.

Aditu hauek esparru ezberdinekoak dira: ekonomikoak, industrialak eta akademikoak. Horien artean IK4-Ikerlaneko adituak ari dira. Izan ere, kooperatiba arrasatear honek gidatu egiten du MultiPARTES proiektu europarra.

Egitasmoaren helburua da plataforma bakar bat sortzea, hain zuzen, bere baitan kontrol sistema guztiak barneratuko dituena.

Sistema hauek aurki daitezke bai egunerokotasunean erabiltzen diren aparailuetan, baita aparailu industrialetan ere. Proiektuaren helburu nagusiak dira:

  • Teknologia hau hobetzea
  • Gehienezko konfiabilitate bat garantizatzea
  • Energia-kontsumoa %25 murriztea

  • Kontrol elektronikoen kostua murriztea

Bilboko bileran parte hartzekoak dira Alemania, Grezia, Holanda, Norvegia, Erresuma Batu, Espainia eta Euskal Herriko adituak.

Aniztasun honek “garantizatzen du ikuspuntu guztiak kontuan hartuko direla, eta aurreikusiko dira etorkizuneko balizko gertakariak, batez ere, automozio, semikonduktore eta aeronautika sektoreetan”.

Plataforma bakarraren diseinuak “jatorria dauka sakelako telefonoetan eta zehazkiago, telefono hauen “gizarteratze azkarrean eta arrakastatsuan”.

MultiPARTES proiektuak Europar Batasunaren babesa dauka. Europar instituzioak 2.850.000 eurorekin finantzatzen du. Aurrekontua osoa 4 milioi euro baino gehiagokoa da.

Egitasmoa gauzatzeko epea 36 hilabetekoa da, eta IK4-Ikerlanekin batera parte hartzen ari dira:

  • ALSTOM WIND
  • FentISS
  • Technische Universität Wien
  • TELETEL
  • TRIALOG
  • Universitat Politècnica de València
  • Universidad Politécnica de Madrid
  • Visual Tools

Egitasmoaren Aholku Kontseilua urtero bilduko da, eta Zuzendaritza Kontseiluak analizatuko eta kontuan hartuko ditu aholku guztiak.

 
FAGOR ETXETRESNA ELEKTRIKOEN EMAITZAK %18 IGO DIRA URTEKO LEHEN SEIHILEKOAN Imprimir E-mail

Salmentak %9,9 jaitsi arren, arduradunek jakinarazi dute kooperatiba arrasatearra bosgarren postuan finkatu dela sektoreko europar ekoizleen artean


 

Fagor Etxetresna Elektrikoak taldearen emaitza operatiboak -ebitda delakoa- %18,3 igo dira 2012. urteko lehenengo seihilekoan. Guztira, Mondragon Taldeko kooperatibak 41 milioi euroko emaitzalortu du, orain dela urtebete kopuru hori 34,6 milioikoa izan zela. Azaldutakoaren arabera, emaitza positibo hauek barne berregituraketa prozesu baten fruitu dira: diru-galerak sorrarazten zituzten hainbat aktibitateen itxiera, erabakitze-prozesuen sinplifikazioa, eta esplotazio zein pertsonal gastuen murrizketa.


300 (id: 7797066)

Dena den, aritzen den merkatuetan Fagor Etxetresna Elektrikoen salmentak %9,9 jaitsi dira, beherakada nabarmenena lerro zuriko aparailuetan eman delarik (%8). Testuinguru honetan, kooperatiba arrasatearreko arduradunek jakinarazi dute errentagarritasunari lehentasuna eman diotela negozio-bolumenaren aldean, horregatik lerro zuriko aparailuak izan dira jaitsiera nabarmenena pairatu dutenak.


Pasa den astean argitaratutako datuen arabera, Fagor Etxetresna Elektrikoen salmentak 2012ko aurreneko seihilekoan 609 milioi euroetan kokatu dira, pasa den urteko aurreneko 6 hilabeteetan lortu zutena baino %9,9 gutxiago. Orokorrean 5,6 milioi euroko diru-galerak izan arren, 2011rekin alderatuz emaitza 4,3 milioi hobeagoa izan dela adierazi dute Fagorreko arduradunek.


Era berean Fagor Etxetresna Elektrikoak sektoreko europar ekoizleen artean bosgarren postuan finkatzea lortu omen du, batez ere bere merkatu-kuota Espainian puntu bat hazi delako pasa den urtearekin alderatuz, %17-7raino, hain justu ere. Era berean, Frantzian eta Polonian %14 eta 7,9ko kuotak lortu ditu, hurrenez hurren. Lerro zuriko ustiapen-emaitzak, kooperatibako jarduera nagusia, 15,9 milioi euro hazi dira, iaz baino %49 gehiago. Oro har, taldean finkatutako amaierako emaitza 4,1 milioikoa izan da.


Bestetik, esan beharra dago nazioarteko aliantzen alde egin duela Arrasateko kooperatibak, eta horren adierazgarri da urte hasieran De Dietrich-ekin sinatutako hitzarmena. Honen arabera, Txinan marka honetako aparailuak komertzializatzearen konpromisoa hartu zuen Fagorrek. Iragarri dutenez, datozen hilabeteetan antzerako beste akordio bat itxiko dute punta-puntako beste ekoizle batekin.



Solidaritatea

Egungo testuinguru ekonomikoan, etxebizitzen eta familien kontsumoaren beherakadek ere eragina izan dute Fagor Etxetresna Elektrikoen jardueran, eta horren ondorioz konpainiaren salmentak %8,5 jaitsi ziren 2011n. Honen ondorioz, Fagor Taldeko hainbat kooperatibek -Elektronika, Arrasate, Etxetresna Elektrikoak, Industrial, Ederlan, Automation, Copreci eta Mondragon Assembly- Mondragon Taldeko solidaritate mekanismoetara jo behar izan dute. Gauzak horrela, unerik gozoena bizitzen ari ez diren Etxetresna Elektriko eta Elektronikako beharginek euren soldatak %7,5 jaistearen erabakia hartu dute, besteek %1 jaitsi duten bitartean. Erabaki hauei esker, lehenengoek 15 milioi euro aurreztu dituzte, eta bigarrenek 2,5.


Neurri hauetaz gain, gainera, gogoratu beharra dago Fagor Etxetresna Elektrikoko kooperatibistek 2009an ere %8,5 jaitsi zituztela euren soldatak; urtebete lehenago, berriz, Gabonetako ordainsaria kobratzeari ere uko egin zioten.

 
EN OCTUBRE SE CELEBRARÁ LA SEGUNDA EDICIÓN DE SAIOKA Imprimir E-mail

Tras el éxito experimentado por la primera edición de SAIOKA, en la cual participaron 21 personas procedentes de todas las áreas de nuestra Corporación, el BAC de MONDRAGON ha decidido llevar a cabo una segunda edición los días 18 y 24 de octubre en el Palacio Otalora


Saioka se inscribe en el marco de las estrategias necesarias para materializar un salto cualitativo en la actividad emprendedora de MONDRAGON, en el contexto del despliegue funcional de la nueva Política Socioempresarial 2013 – 2016, y su propósito radica en la detección y promoción de emprendedores en el seno de nuestras cooperativas.

La iniciativa promueve la busqueda de personas con inquietud y pasión por emprender nuevos negocios, que sean socios de trabajo de una cooperativa de MONDRAGON y dispongan de una experiencia laboral mínima de 5 años. Desde la Corporación se quiere impulsar la participación en la segunda edición que se celebrará a finales de octubre.

En octubre se celebrará la segunda edición de Saioka

Objetivos de la iniciativa

Los objetivos de Saioka son: conocer el perfil, la motivación y la lógica de pensamiento aplicada por los emprendedores; adquirir las destrezas y competencias necesarias para llevar a cabo una iniciativa de emprendimiento; diseñar la oferta de valor y optimizar el modelo de negocio de una nueva actividad empresarial; identificar los retos asociados al lanzamiento de una nueva actividad empresarial; acceder a los recursos necesarios para materializar la idea de negocio (asesoramiento, redes de relaciones, financiación...); y desarrollar un plan de trabajo destinado a materializar el proyecto empresarial.

Adicionalmente Saioka permitirá a estas personas acceder a la red de emprendedoresarticulada en el seno de MONDRAGON y Conocer a otras personas con la inquietud y la pasión por el emprendimiento de nuevos negocios. Asimismo, podrán compartir experiencias de promoción, así como sus retos personales y profesionales, y eventualmente, crear equipos pluridisciplinares e intercooperativos con el propósito de promocionar nuevos negocios.

Sesiones de trabajo

Las sesiones de trabajo de Saioka se desarrollan bajo una filosofía de entrenamiento intensivo y precisan de dos jornadas completas para su desarrollo. La segunda edición se celebrará durante los días 18 y 24 de octubre, en el Palacio de Otalora de Aretxabaleta. La participación es gratuita para los socios de trabajo de las cooperativas de MONDRAGON. Las personas interesadas en participar pueden solicitar información sobre la iniciativa llamando al teléfono (943772064) o enviando un mensaje a la siguiente dirección de correo electrónico ( Esta dirección electrónica esta protegida contra spam bots. Necesita activar JavaScript para visualizarla ).

 
«InicioPrev12345678910PróximoFin»

Página 5 de 46